Hoe wij een snelle website maken
Doe bezoekers een plezier en optimaliseer de laadtijd van je website. We vertellen je over onze aanpak.
Als je een website laat maken, dan kun je niet om de term ‘responsive webdesign’ heen. Wat is het precies en hoe is het ontstaan?
Een responsive website is een site die goed werkt op de smartphone, tablet en desktop. Hij past zich aan naar de grootte van het scherm. Responsive webdesign is dé standaard en wordt aanbevolen door Google.
Vroeger had elke websitebezoeker nagenoeg hetzelfde formaat scherm. Een 17 inch monitor, bijna vierkant, met een resolutie van 800 bij 600 pixels. Websites konden ‘pixel-precies’ worden gebouwd voor dat formaat.
In de loop der tijd werden de schermen groter, maar het aantal varianten was nog te overzien. De mogelijke schermresoluties waren op 1 hand te tellen en we maakten websites die op 95% van de scherm goed toonden.
Later kwamen de telefoons, tablets en televisies met internet. De ‘pixel-precies’ methode werkte niet meer.
Er is een tussenperiode geweest waarin aparte mobiele websites gebouwd werden. Vaak draaide zo’n website op een ‘m.’-adres. Bijvoorbeeld m.webdesignaanzee.nl. Je kon toen nog aannemen dat een bezoeker óf de desktop óf een telefoon gebruikte. Verkeer voor de telefoon kon je detecteren en wegleiden naar ‘m.’. Ook dat bleek niet houdbaar toen het aantal soorten apparaten uitbreidde.
De mobiele website bleek overigens om meer redenen onwenselijk. Je had namelijk twee websites inhoudelijk en technisch te onderhouden. Ook hadden zoekmachines zoals Google te maken met twee websites met vrijwel exact dezelfde inhoud.
In 2010 kwam responsive webdesign om de hoek kijken. Bij responsive webdesign werken we niet meer met exacte pixel-afmetingen, maar we gebruiken percentages. In plaats van 800 pixels breed, zeggen we 100% breed. Een kolom die voorheen 200 pixels breed was, is in de responsive aanpak 25% breed.
Omdat die 25% kolombreedte op mobiel te klein is, zijn er ‘breekpunten’ geïntroduceerd. De websitebouwer kan instellen: als een scherm kleiner is dan 800 pixels, dan moeten de 25%-kolommen niet naast elkaar, maar ónder elkaar getoond worden in 100% breedte.
De responsive aanpak werd breed geadopteerd en Google raadde het aan boven een apart mobiele website.
Responsive is niet enkel en alleen een formaat kwestie. Er zijn meer eigenschappen waar je als webbouwer op moet letten:
Ook interessant: Hoe ontwerp je een mooie strakke website?
februari 2020Doe bezoekers een plezier en optimaliseer de laadtijd van je website. We vertellen je over onze aanpak.
Het gebruik van lettertypes is enorm belangrijk voor je website, maar welke typografie past nu het beste bij jouw bedrijf?
Geef een reactie